Інформація для населення "Урядова програма з енергоефективності"
опубліковано 24 жовтня 2018 року о 09:24

Київський національний університет ім. Т. Шевченка оголосив ЕСКО-тендери для 9 обєктів

 

У Системі електронних публічних закупівель «PROZORRO» (https://prozorro.gov.ua) оголошено перші ЕСКО-тендери на проведення енергоефективних заходів у 9 об’єктах Київського національного університету ім. Т. Шевченка ( http://www.univ.kiev.ua).

ЕСКО-послуги передбачаються для гуртожитків, навчальних корпусів, бібліотеки та комплексу будівель ботанічного саду університету.

Таким чином, КНУ ім. Т. Шевченка разом ізВінницькимколеджом Національного університету харчових технологій стали першими закладами вищої освіти, які розпочали ЕСКО-закупівлі.

ЕСКО в університетах – один з ключових напрямів, які розвиває Держенергоефективності спільно з Міністерством освіти і науки України у рамках укладеного Меморандуму.

«Цьогоріч спільно із заступником Міністра освіти та науки України Романом Гребою ми проводили масштабний семінар для близько 200 представників закладів вищої освіти, яким розкривали переваги ЕСКО-проектів», - прокоментував Голова Держенергоефективності Сергій Савчук.

Також на виконання Меморандуму Держенергоефективності узагальнило інформацію щодо енергоспоживання 150 університетів та сформували базу потенційних ЕСКО-об’єктів: http://saee.gov.ua/uk/content/energoservis_1.

«Тепер спостерігаємо перші практичні кроки університетів до ЕСКО», - відзначив С.Савчук та нагадав, що енергосервіс дозволить:

впровадити енергоефективні заходи у зазначених будівляхза рахунок приватних інвестицій;

заощадити значні суми коштів на комунальних платежах;

створити комфортні умови навчання і перебування для студентів та викладачі.

Кінцева дата подання тендерних пропозицій – 19 листопада цього року.

«Закликаю ЕСКО-компаніїбрати активну участь у реалізації енергоефективних заходів у вищих навчальних закладах!», - повідомив С.Савчук.

Управління комунікації та зв’язків з громадськістюДерженергоефективності

 

тел/факс +38 (044) 590-59-65

www.saee.gov.ua

https://www.facebook.com/saeeUA 

https://twitter.com/SAEE_Ukraine


Голова Держенергоефективності Сергій Савчук презентував американським інвесторам здобутки та потенціал впровадження «зелених» проектів в Україні

Досягнення та інвестиційний потенціал української «чистої» енергетики розглянули Голова Держенергоефективності Сергій Савчукіз керуючимдиректором американської компанії «EyeOnSolar» Алексом Крамарчуком та віце-президентом з розвитку компанії «Horasis» Павлом Конопком.

Зустріч стала продовженням знайомства на нещодавньому потужному форумі «HorasisChinaMeeting», деможливості української економіки презентували численним керівникам компаній Китаю, США та інших країн світу.

Під час обговоренняАлекс Крамарчук поділився понад 15-річнимдосвідом роботи у відновлюваній енергетиці в США. Зокрема, Алекс тісно працює із інституційними інвесторами та спеціалізується у питаннях фінансування, бюджетного планування та управління ризиками під час підготовки та реалізації різних проектів, особливо сонячної енергетики.

На зустрічі сторони звернули увагу на те, що співпраця із США, що входить у ТОП-5 країн світу за обсягами інвестицій у «зелені» проекти, є важливою для України, де відновлювана енергетика динамічно розвивається.

«За останні 4 роки в українські «зелені» проекти інвестовано більше 1,3 млрд євро», - пояснив Сергій Савчук та додав, що в Україні перспективними є не лише сонячні та вітрові електростанції, але й такі проекти, як:

встановлення твердопаливних котелень, біоТЕЦ;

виробництвобіоетанолу та біодизеля;

генерація енергії із сміття.

До речі, США вважається лідером за обсягами виробництва біоетанолу та біодизелю.

«Україна, у свою чергу, витратила більше 4 млрд доларів на закупівлю нафтопродуктів минулого року. Враховуючи значний потенціал нашого аграрного сектору, потрібно стимулювати внутрішнє виробництво і споживання рідких біопалив», - наголосив С.Савчук.

Саме із цією метою Держенергоефективності спільно з Комітетом ВРУ ПЕК, Проектом USAID «Муніципальна енергетична реформа в Україні» та Біоенергетичною асоціацією Українивже розроблено відповідний законопроект, який передбачає обов’язкову частку біокомпонентів в загальному обсязі продажу палива моторного.

Отже, за підсумками зустрічі сторони домовилися продовжити обмін інформацією та опрацювання найбільш перспективних спільних з американським бізнесом проектів.

Управління комунікації та зв’язків з громадськістю Держенергоефективності

 

тел/факс +38 (044) 590-59-65
www.saee.gov.ua

https://www.facebook.com/saeeUA 

https://twitter.com/SAEE_Ukraine


Сергій Савчук: Запуск системи аукціонів, ринку твердого та рідкого біопалива, «зелених» бондів та розвиток ЕСКО – пріоритети на найближчу перспективу

Прогрес та плани розвитку сталої енергетики в Україні обговорили представники влади, бізнесу, інвестори та іншігравці ринку на 10-му Мiжнародному форумі i виставці сталої енергетики Центральної та Схiдної Європи  «SEF 2018».

Виступаючи, Голова Держенергоефективності Сергій Савчук зауважив: «Позитивна динаміка введення нових потужностей на суму більше 1,3 млрд євро інвестицій за останні 4 роки доводить, що запроваджені законодавчі стимули ефективно працюють, а «зелена» енергетика - драйвер розвитку економіки та створення робочих місць в регіонах».


Ще один важливий пріоритет – широкомасштабна енергомодернізація. Завдяки запуску ЕСКО вдалося відкрити ринок утеплення будівель для інвесторів.

«На сьогодні маємо укладених більше 200 ЕСКО-контрактів на близько 200 млн гривень. Це лише старт, адже в країні близько 70 тис. бюджетних установ потребує термомодернізації», - додав С.Савчук.

«Щоб допомогти бізнесу із розробкою проектів та їх фінансуванням, ми спільно з Міністерство закордонних справ Фінляндії та Північною екологічною фінансовоюкорпорацією(НЕФКО) заснували Фінсько-український трастовий фонд. Детально про те, як подати заявку, читайте на сайті Агентства: http://saee.gov.ua/uk/content/finland-ukraine-trust-fund», - повідомив С. Савчук.

«Сьогодні наше завдання – продовжувати підтримкуінвестиційно сприятливих умов для розробки та реалізації «зелених» проектів», - розповів Голова Держенергоефективності.

Серед найголовніших законодавчих ініціатив – поетапне впровадження аукціонів, що будуть обов’язковими для проектів сонячної енергетики потужністю більше 10 МВт та вітрової енергетики потужністю більше 20 МВт.

Щоб підвищити інтерес інвесторів до таких проектів, пропонується надати їм можливість заключати договір на продаж «зеленої» енергії до 20 років.


«Також ми пропонуємо інтегрувати у зазначений законопроект рішення щодо обмеження строку дії технічних умов на приєднання об’єктів «чистої» електроенергетики до мереж на 5 років.Таким чином, ми сприятимемо вивільненню резервованих потужностей та запобіганню спекуляціям із безстроковими технічними умовами», - розповів Голова.

Паралельно ведеться робота над:

- механізмом створення конкурентного та прозорого ринку твердого біопалива;

- ринком рідкого біопалива;

- формуванням належних умов для виробництва енергії із сміття.

Окрім цього, у фокусі уваги Агентства – започаткування ринку «зелених» бондів. Інтерес до цього питання вже проявляє Укргазбанк ( https://www.ukrgasbank.com), який на сьогодні є лідером серед українських банків у фінансуванні «зелених» проектів.

Управління комунікації та зв’язків з громадськістю Держенергоефективності

 

тел/факс +38 (044) 590-59-65

www.saee.gov.ua

https://www.facebook.com/saeeUA 

https://twitter.com/SAEE_Ukraine

Україна – Китай: найпривабливіші шляхи співпраці - це «зелені» проекти та переробка сміття

 

Намасштабному форумі «HorasisChinaMeeting» у Києві Голова Держенергоефективності Сергій Савчук закликав керівників провідних китайських компаній брати активну участь в інвестуванні та реалізації проектів з енергоефективності, відновлюваної енергетики та переробки сміття в Україні.


Як відомо, Китай – світовий лідер за обсягом інвестицій у відновлювану електроенергетику. За даними міжнародної організації «REN 21», у 2017 р. Китай залучив близько 127 млрд доларів у «зелені» проекти.

Крім цього, Китай входить у ТОП-5 країн світу за розвитком сфери встановлення вітрових, гідроелектростанцій, сонячних колекторів. Також Китай відомий своїми інноваціями, які дають можливість здешевити виробництво «чистої» енергії.

Тому привабливим є партнерство Китаю та України із її величезним ресурсним потенціаломі діючими ефективними законодавчими стимулами у «зеленій» енергетиці.

«Варто відзначити, що ми вже розвиваємо тісну двосторонню співпрацю у зазначених сферах, підписавши у грудні 2017 р. спільно із Національним енергетичним агентством Китаю(http://en.ndrc.gov.cn)відповідний Меморандум про партнерство», - відзначив С.Савчук та додав, що у рамках Меморандуму Агентство співпрацює ізпрофільними китайськими відомствами.

Водночас китайські компанії запроваджують нові проекти в Україні. Один із масштабних – це встановлення сонячної електростанції потужністю 200 МВт на Дніпропетровщині. Сонячна електростанція, що увійде у ТОП-3 найбільших в Європі, впроваджується компаніями «ДТЕК» та «ChinaMachineryEngineeringCorporation» (CMEC).


Ще одним перспективним проектом є встановлення вітроелектростанції потужністю 250 МВт на Херсонщині. Обсяг інвестицій сягає 450 млн. доларів. Проект реалізують компанії «NBT», «ShanghaiElectricPowerConstructionCo., Ltd.»та «PowerChinaFujianEngineeringCo., Ltd.».

«Крім того, для посилення двосторонньої співпраці ми плануємо взяти участь у виставці «ChinaInternationalImport Expo 2018», що відбудеться у Шанхаї 5-8 листопада 2018 року», - наголосив С.Савчук.

Зокрема, Держенергоефективності долучилося до підготовки Національного стенду у відновлюваній енергетиці, де продемонструє китайському бізнесу 5 найбільших потенційних інвестиційних проектів.

Отже,Сергій Савчук закликав бізнес-спільноту Китаю розширювати ділові контакти та спільно з українськими компаніями працювати над проектами, особливо, у таких напрямах:

встановлення твердопаливних котелень, біоТЕЦ, біогазових установок,

генерація енергії із сміття;

виробництво обладнання та матеріалів для об’єктів відновлюваної енергетики.

Управління комунікації та зв’язків з громадськістю Держенергоефективності

тел/факс +38 (044) 590-59-65

www.saee.gov.ua

https://www.facebook.com/saeeUA 

https://twitter.com/SAEE_Ukraine

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux